Kızlık zarı şekilleri nasıldır ?

Kızlık zarı şekilleri nasıldır ?
Kızlık zarı şekilleri nasıldır, neye benzer, rengi nasıldır, kaç santim kadarlık bir mesafede yeralır ? Kızlık şekilleri cinsel ilişkide farklı kanama potansiyellerine sahip olduğu gibi görsel açıdanda yanıltıcı tavır takınabilirler. Mesela esnek kızlık zarına sahipseniz evlendiğinizde kızlık zarı kanama göremezsiniz ( kızlık zarı dikimi yapılmazsa ). Yada kalın bir kızlık zarınız varsa cinsel ilişkide bozulması problem olabilir. Septal veya köprüsel yani bölmeli kızlık zarınız varsa sürtünme veya mastürbasyonlarda kolay yırtılabilir. Kızlık zarı çeşitlerini önceden tespit edip ona göre davranmak tamamen bir tercih meselesidir. Tabiki hangi kızlık zarı şekline sahip olduğunuzu anlamak için bir jinekoloğun yapacağı kızlık zarı muayenesine ihtiyacınız olacak.

Bölmeli kızlık zarının özellikleri 

Gardrop gibi yukarıdan aşağı bölmeleri olan kızlık zarı şeklidir. Septal kızlık zarıda denir veya köprü şeklinede benzetilebilir. Ortadaki bağlantıyı sağlayan zar dokusu arkada devam ederek vajinayı 2 ye bölmez zaten bölerde bu duruma çift vajina denir ama çok nadirdir. Bölmeli kızlık zarı ile cinsel ilişkiye girildiğinde ince penis söz konusu ise sadece köprüsel kısım yırtılır ve vajina girişini yüzük gibi saran zar kısımları yırtılmadan kalabilir. Cinsel ilişki haricinde dışarıdan gelen travmalara daha açık bir yapısı vardır.

Kızlık zarı kolay yırtılmaz 

Kızlık zarının kolayca yırtılıp yırtılmaması iç faktör olarak kızlık zarı şekillerine bağlıdır. İnce yapılı ve yırtılmaya müsait kızlık zarı çeşitlerinden birine sahipseniz cinsel ilişkiye girmeden bile bekarete veda etmek zorunda kalabilirsiniz. Kızlık zarı kolay yırtılmaz diyenlere itibar etmeyin. Özelliklede cinsel ilişki harici dıştan gelen travmalarda kızlık zarı kanaması ortaya çıkmış ise mutlaka kızlık testi için bir jinekoloğa muayene olun derim.

 Kızlık zarı çeşitleri ve özellikleri 

En fazla rastlanan kızlık zarı şekli yuvarlak delikli, annüler, ortada tek delikli gibi isimlere konu olmuş kızlık zarı çeşididir.Yırtıldığında belirgin miktarda kanama potansiyeline sahiptir. Sürtünme durumlarında ortadaki adet deliğinin yani yuvarlak deliğin kenarlarında çentiklenmeler meydan gelebilir, zamanla bu çentikler birleşerek ortadaki adet açıklığını genişletebilir ve ilk cinsel ilişkide beklenen kızlık zarı kanaması gelme ihtimalini ciddi boyutta düşürebilir.

Çentikli kızlık zarı

Yukarıda dile getirmeye çalıştığım yuvarlak kızlık zarı şeklinde himen sahip bayanlarda birleşme olmaksızın sürtünme ve mastürbasyonda parmak sokulması gibi durumlarda çentikli kızlık zarı ortaya çıkabilir. Kızlık zarında çentik olması durumu ancak kızlık zarı muayenesi ile netleşir. Genellikle genital karmaşada uzman olmayan gözlerden kendini saklar.Kızlık zarı üzerinde doğumsal bir çentiğin bulunması çok nadirdir.

Bozulmuş kızlık zarı belirtileri 

Bozulmuş kızlık zarı diyebilmek için vajinal girişin cinsel ilişkiye müsait olması gerekir. Zaten bu konudaki beklenti ileride evlenildiği zaman gerdek gecesinde kanama olmasıdır. Kızlık zarını bozulmuş kabul edersek kanama olmayacağını düşünmek gerekir. Çeşitli sebeplerle genital organların dışa açılan kapısı konusunda bekaret sorgulamak için ortaya çıkmış olan kızlık zarı kanaması önemli bir kriterdir. Yani sürtünme veya parmakla müdahalelerde kızlık kanı geldi ise büyük ihtimalle kızlık zarı bozulmuştur. Ama her durumda kesinleştirmek için kızlık zarı muayenesi gerekir.

 Yarım septalı kızlık zarı özellikleri 

Köprüsel kızlık zarı şeklinin ortadaki kızlık zarı dokusunun yarım olması durumunda yarım septalı kızlık zarından söz edilir. Cinsel ilişkide kanama potansiyeli düşüktür. Bazı bayanlarda kızlık zarından bir doku parçası sarkıyor olabilir. Bozulması durumunda yapılacak kızlık zarı dikiminde yırtılan septal kısmın dikilmesi fayda etmez o yüzden hemen önüne yeni bir kızlık zarı yapılır.

 Kızlık zarı tam yuvarlak mıdır ?

Ortada tek deliği olan yuvarlak kızlık zarı bile bazı durumlarda, özellikle adet döngüsünün çeşitli safhalarında, soğuk ve sıcak hava farklarında, ıslak veya kuru iken tam yuvarlak görünmeyebilir. Elips şeklinde görünmesi sık rastlanır, yada 8 şekline yakın bir hal alabilir. Ama travma olmadan çentikli görünüm olmaz.

 Esnek kızlık zarı kimlerde bulunur ?

Esnek kızlık zarının bulunma ihtimalinin yüksek olduğu bir insan grubu tanımlamak maalesef imkansızdır. İnce yapılı, elastik eklemlere sahip bayanlarda esnek kızlık zarı bulunur demek düz mantığa uygunda gelse hiçbir korelasyon kurulamaz. Yada kilolu bayanlarda , zayıf olanlara göre bir fark yoktur. Kızlık zarının esnek olması tamamen tesadüftür.

 Kızlık zarı kanama süresi

Ortalama olarak birkaç dakika gibi kısa süren kızlık zarı kanaması bazı durumlarda günlerce durmayabilir. Bu farklar kızlık zarı şekillerinden kaynaklanabileceği gibi penis boyutu, cinsel ilişki şiddeti ve kızlık zarı ile birlikte vajina duvarındada yırtık olup olmayacağına göre değişebilir. Bazı durumlarda özellikle hilal şeklinde kızlık zarında gelen kızlık kanı miktarı damlalarla ölçülecek kadar az olmakla beraber kızlık zarı kanama süreside birkaç saniyeden ibaret olabilir.

Yasal uyarılar

Bu blogda yer alan içerikler, 18 yaş ve üstü ziyaretçileri bilgilendirmek amacıyla hazırlanmıştır, hekim muayenesi olmaksızın hiç bir şekilde hastalıkların tanı veya tedavisinde kullanılamazlar. Sağlık Bakanlığı 15 şubat 2008 tarih ve 26788 numaralı yönetmeliği 29. maddesi çerçevesi içinde hizmet alanımız sunduğumuz hizmetlerle ilgili konularda bilgilendirme amaçlı tanıtım ve ilan kapsamındadır.

Sağlık Bakanlığı hasta hakları yönetmeliğine göre bizimle iletişiminiz tamamen gizli tutulacaktır. ( Resmi Gazete Tarihi: 01.08.1998 Resmi Gazete Sayısı: 23420 )

Bu blogda anlatılan tedavi ve hastalıklar tamamen bilgilendirme , fikir edindirme amaçlıdır. Makalelerde bilimsel anlatımlar halkın anlayacağı şekle çevrilip sohbet havasında yazılmış olup , yapılan anonim yorumlar ve cevaplar başkaları için geçerli olsa bile sizin için uygun olmayabilir. 5651 sayı ve 23 mayıs 2007 tarihli kanuna göre ziyaretçi yorumlarının içerik sorumluluğu yazan kişilere aittir. Kanunlara aykırı yorumları lütfen bize bildiriniz. Anlatılan cerrahi uygulamalar sadece yazan hekime özel değil , ülkemizde birçok doktor tarafınca uygulanabilen tedavi metodlarıdır.